Den stromů 2012 čokoládový

Po sedmé připravilo Ekocentrum Skřítek v Divadelním klubu v Poličce pro děti mateřských škol a žáky základních škol zábavně vzdělávací program ke Dni stromů. Ač Den stromů v našich krajinách slavíme 20. října, akce tradičně proběhla ve čtvrtek a pátek, 18. a 19. října. Letos do klubu přijelo mnoho škol a školek z blízkého i vzdálenějšího okolí (MŠ Sádek, I. a II. MŠ Pomezí, MŠ Rozmarýnek Polička, MŠ Široký Důl, MŠ Jedlová, MŠ Trpín, MŠ Starý Svojanov, MŠ Borová, MŠ Rohozná, ZŠ Pomezí, ZŠ Vítějeves, ZŠ Bystré, ZŠ Široký důl, poličské Speciální ZŠ, ZŠ Oldříš). Navštívili nás také klienti AC dílen a Denního stacionáře v Poličce.

Celkem přišlo 345 žáků a 7 klientů v doprovodu 35 pedagogů.

Na jednotlivé kolektivy čekaly 4 stanoviště v celkové délce 1,5 hodiny. Na jednom se jako vždy promítaly krátké filmy – tentokrát tři – samozřejmě o stromech či živočiších, kteří v lese žijí. V letošním roce jsme obnovili Truhlářský koutek pod vedením Ivana Šreka. Velice široké téma – nyní ukázka různých druhů a rozdílů jednotlivých dřevin a výrobků z nich, různých nářadí, které se ke zpracování dřeva používají.

Aby bylo také trochu praxe – účastníci si sami vyzkoušeli, jak se brousí a piluje. V prvním patře čekalo Listové zákoutí, kde se příchozí za doprovodu studentek gymnázia Michaely Luňáčkové a Barbory Preisslerové seznámili s druhy listů stromů a keřů a ke kterému stromu patří, měli možnost si propojit list s dřevem konkrétního stromu, protože měli k dispozici dřevěné puzzle listí, které bylo vyrobeno ze dřeva stromu, ze kterého byl skládaný list. K tomu byli i jednotlivé dřevěné listy, taktéž vyrobené ze dřeva stromu, z kterého pocházeli. Menší děti si zahrály na Popelku, když třídily druhy plodů.

Posledním stanovištěm Které druhy dřevin jíme či mlsáme provázel Oldřich Šlahař s přichystaným závěrečným překvapením. Účastníci se zde seznamovali, co všechno můžeme ze stromů využívat, např. listy (na čaje – bříza, čajovník), větvičky (čaje), pupeny (tinktury – gemnoterapie), kůra (skořice), míza (bříza, javor) květy (lípa, černý bez). Asi nejširší využití je plodů (jablka, hrušky, ořechy, různé druhy koření). Aby si žáci propojili konečný výrobek z obchodu s dřevinou, byly připraveny obrázky stromů, jejich květů, pokud to šlo skutečných plodů a množství výrobků z nich. Na konec byl čas věnován původu čokolády: obrázek kakaovníku, květu, plodů. Skutečný kakaový bob si účastníci mohli osahat, podívat se, jak vypadají kakaové boby, které jsou v lusku a po oloupání zkusit jejich chuť. Aby poznali rozdíl mezi surovinou a finálním výrobkem, čekala na ně za plentou nečekaná závěrečná ochutnávka – tekoucí čokoládová fontánka, do které si všichni namáčeli napíchané kousky jablek a hrušek. To bylo něco! Kdo se neúčastnil, přišel o hodně.

Děkuji všem, kteří se podíleli na přípravě a uskutečnění této akce: výše uvedeným vedoucím stanovišť, Gymnáziu Polička za uvolnění pomáhajích studentů – Jakubovi Slavíčkovi, Nikole Kottoniakové, Dianě Sochové, Veronice Andrlíkové, Kristiánu Kleinovi, Jirkovi Zrůstovi, Veronice Přívětivé, Veronice Poulové, Filipovi Raaschovi, Jakubovi Trnkovi, Martinu Cechovi, Báře Slezákové, Josefu Hegrovi, Davidu Pavlišovi, Tereze Jílkové a Elišce Švihlové. Dále děkujeme Pardubickému kraji a městu Poličce za finanční příspěvky; Divadelnímu klubu v Poličce za poskytnutí prostor a spolupráci; panu Lukáši Koudelkovi, z první malé manufaktury na výrobu čokolády přímo z kakaových bobů v ČR, ze Salónu čokolády – Jordi´s chocolate z Hradce Králové za zapůjčení čokoládové fontánky (www.jordis.cz).

Během listopadu bude k dispozici mimořádný program pro ZŠ a MŠ – Ozvěny Dne stromů 2012. Více informací na našich výše uvedených stránkách, případně na tel. 731 563 819.

Pusťte si záznam reportáže Českého rozhlasu

[mp3j track=“Slavení stromů – pro poslech klikněte zde@https://www.ekocentrumskritek.cz/wp-content/uploads/2012/11/121019PAV03_slaveni_stromu.mp3″ flip=“y“]

[nggallery id=9]

Za Ekocentrum Skřítek

Ing. Eva Janečková