Planeta Česko

Naše příroda je pestrá jako málokde na světě. Krásu a dobrodružství máme na dosah ruky – stačí se jen dobře dívat! První celovečerní film o české přírodě ukazuje díky nejmodernějším technologiím fascinující dobrodružství zvířat a rostlin žijících kolem nás zcela zblízka. Seznamte se s tetřevem tokajícím za úsvitu, se vzácnými sysly, s nimiž na louce laškují děti, ledňáčkem prorážejícím při lovu střemhlav vodní hladinu, s lososy putujícími z českých řek do moře a zpátky nebo s užovkami v dramatickém zápase s rybí kořistí. Prožijte vzrušující výpravu za muflony, bobry, modrajícími žabáky a desítkami dalších hrdinů. Některé z nich možná ani neznáte – divočina přitom začíná hned za vašimi dveřmi!

11. října v Divadelním klubu v Poličce
od 19 hodin promítáme dokument Planeta Česko
s následnou besedou s režisérem a scénáristou Mariánem Polákem.

Recenze na tento film: Planeta Česko je králem mezi českými přírodovědnými dokumenty (Česká republika, 2016, 81 min.).
Ambicí televizního režiséra a milovníka přírody Mariána Poláka bylo natočit přírodovědný dokument ve stylu Zázračné planety od BBC, leč v českém prostředí. Výsledná Planeta Česko se sice s úchvatnými mega-produkcemi od BBC nemůže měřit hlavně kvůli obřím rozpočtům a mnohonásobně větší pracovní síle, i tak se ale Mariánovi a jeho štábu podařilo během více než ročního natáčení pořídit pozoruhodné a sem tam i poměrně unikátní záběry zejména české fauny.
Natáčelo se na všemožných lokacích ve čtyřech ročních obdobích a ve snímku je zastoupeno více než čtyřicet živočišných druhů od brouků a měkkýšů po koně a zubry. Tvůrci měli k dispozici profesionální techniku a nejlepší kamery, takže nebyl problém pořídit i extrémně zrychlené či zpomalené záběry v nejvyšším rozlišení. Na některé momentky se čekalo i mnoho dní, odměnou jsou nicméně scény, kdy třeba had požírá celého kapra, tesařík zápasí s vosou nebo čáp krmí svá mláďata. Překvapivě hojně zastoupené jsou i všelijaké pářící rituály.

Vstupné 80 Kč.
Za Ekocentrum Skřítek
srdečně zve
Ing. Eva Janečková
Naše akce podporuje město Polička a Pardubický kraj.