Japonsko zevnitř

Ekocentrum Skřítek pro vás připravilo přednášku

Japonsko zevnitř

v úterý 20. 11. v Divadelním klubu od 19 hodin.

Jací jsou Japonci navenek a jací jsou uvnitř? Jaké jsou jejich slabosti, přednosti a specifika a co v Japonsku opravdu stojí zato zažít? Jaký mají v této zemi vztah k přírodě, k náboženství a k umění? A má si vůbec Čech s Japoncem co říci?

Přednášet bude Ondřej Landa, původem z České Lípy, studoval non-verbální herectví na JAMU v Brně a Sociální antropologii a Environmentalistiku na Fakultě sociálních studií tamtéž.

Ondřej Landa působí jako aktivní hudebník, performer, filmař a spisovatel a k Japonsku ho poutá velmi intenzivní, až osudový vztah. Na jeho území žil několik let, procestoval ho od Naganských Alp po subtropické ostrovy, pobýval v Zenovém klášteře školy Sótó i v posvátných horách asketické sekty Šugendó a 8 let měl za partnerku japonskou tanečnici. V Japonsku také permakulturně farmařil, studoval tanec a lidské tělo u světoznámého mistra Mina Tanaky. Po několika letech studia veškeré vzdělávací instituce opustil a vydal se studovat člověka a jeho prostředí a kulturu přímo.

V Japonsku dnes působí ve dvou hudebních uskupeních. Tato vzdálená země je mu místem duchovního tréninku a nehynoucím zdrojem umělecké i intelektuální inspirace, ovšem v poslední době i jakousi pevností, kde jeho bývalá žena zadržuje jeho malou dcerku.

Přednáška bude zaměřena na ty aspekty japonské země a kultury, které se běžně z průvodců nedozvíte.

Nadstavbou přednášky budou živé hudební ukázky na tradiční i moderní japonské nástroje v podání česko-japonského uskupení Duo Kerlek, jakož i možnost klást při besedě dotazy rodilému Japonci – známému hudebníku a permakulturnímu zemědělci Hicu Natsuakim.

Hico Natsuaki je profesionální jazzman, hudební experimentátor a pedagog, který působí na světové umělecké scéně bezmála 30 let. Pochází z vážené hudební rodiny, kdy jeho strýc, Sabu Toyozumi, je jeden z předních průkopníků free jazzu v Japonsku. Několik let poté co zahájil úspěšnou kariéru profesionálního klávesisty, zažil Hico Natsuaki ve svém životě náhlý vnitřní obrat, kterým se z uměleckého byznysu postupně stáhnul do alternativního hudebního světa, přestěhoval se z rušného Tokia na venkov a začal farmařit.

Našel se tehdy v permakulturním hospodaření ve stylu známého japonského zemědělce a mistra Masanobu Fukouoky a jeho základnou se stal malý venkovský dům v krásném naganském údolí mezi štíty Japonských Alp.

Dnes se Hico Natsuaki opět naplno věnuje hudbě a přestože se nadále vyhýbá mainstreamu, působí v několika hudebních projektech naráz (jako hráč, producent a zvukový inženýr) a naplňuje tak své hluboké životní přání „Žít a zemřít s hudbou“.

Vstupné 80 Kč.

Za Ekocentrum Skřítek srdečně zve

Ing. Eva Janečková