Den stromů 2010

Po páté proběhla oslava Dne stromů v dopoledních hodinách ve čtvrtek a pátek 21. a 22. října v Divadelním klubu v Poličce.
Pro mateřské a základní školy připravilo Ekocentrum Skřítek v rámci ekologické výchovy naučně zábavnou akci za přispění mnoha dobrovolníků. Už se stává zvykem, že při pořádání Dne stromů padá první sníh a tak tomu bylo i letos. Naštěstí uvnitř klubu bylo teplo a sucho, takže 434 dětí a žáků, 46 pedagogů a 19 dospělých, kteří během dvou dnů navštívili akci, si mohli v klidu užívat připraveného programu. Účastníci přišli či přijeli jak z Poličky tak z blízkého i vzdálenějšího okolí: ZŠ Speciální, MŠ Hegerova, ZŠ Bystré, MŠ Oldříš, MŠ Pomezí dolní a horní, MŠ Jedlová, ZŠ Květná, MŠ Náměstí, ZŠ Lubná, MŠ Sádek, ZŠ Široký Důl, MŠ Borová, MŠ Květná, MŠ Rozmarýnek, ZŠ Pomezí, ZŠ Borová, ZŠ Vendolí, Masarykova ZŠ, ZŠ Na Lukách a Denní stacionář z Charity.
Byla připravena čtyři stanoviště. V předsálí byl Truhlářský koutek, kde Ivan Šrek ukazoval strukturu dřeva, nejtěžší dřevo na světě, děti měli možnost porovnávat jednotlivé druhy dřeva a pak si poskládat dřevěné puzzle z listů. Pro mnohé bylo zajímavým zážitkem vyzkoušet pružnost a pevnost dřeva nebo obratnost svého těla. V prvním patře byl malý les – Kreativní výstavka dřevin a jejich částí, kde si příchozí mohli prohlédnout malé semenáčky dřevin, přiřazovat větvičky, plody či listy k jednotlivým dřevinám, a pod vedením Kristýny Bolemské se dozvědět další zajímavosti ze života dřevin. V sále se promítaly krátké filmy k tématu stromů. Chvílemi došlo i na dosluhující krabicové puzzle stromů, které u dětí bylo velmi oblíbené. Poslední stanoviště v místnosti za pódiem s názvem Houby, houby, houbičky bylo opravdu plné hub, které si trůnily v mechu a trávě či na kmenech. Poutavě o houbách vyprávěl Oldřich Šlahař. Děti si mohly poskládat obrázky hub, které se v košíčku pomíchaly a ti nejodvážnější si přivoněly k velké plodnici hadovky smrduté, která byla ve velké sklenici zagumičkovaná  igelitovým sáčkem a i přes tato opatření byl cítit její specifický pach, tedy fakt smrad.
Všem výše uvedeným vedoucím stanovišť i dalším dobrovolníkům z řad studentů –  Ondřeji Janečkovi, z gymnázia: Magdaléně Dolejšové, Zuzaně Jonákové, Lence Romportlové, Tereze Hermonové, Veronice Klusoňové, Lence Mičkové, Tereze Janečkové, Elišce Slezákové, moc děkuji za pomoc, taktéž i řediteli Gymnázia Polička za uvolnění studentů. Bez nich všech by nebylo možné akci připravit v takovém rozsahu.
Akce byla finančně podpořena MŽP a MŠMT v rámci společného programu Národní síť EVVO, Pardubickým krajem a Městem Polička.

[ngGallery id=6]