OZVĚNY EKOFILMU 2010

Klubové kino v Divadelním klubu v Poličce

uvádí ve spolupráci s Ekocentrem Skřítek

OZVĚNY EKOFILMU 2010

ve čtvrtek 19. května 2011 ve 20.00 hod.

MISSION POSSIBLE
Režie, scénář: Beatrice Sonhuter, Marika Liebsch; Země původu: Německo, 44 minut
Americký architekt William McDonough a německý chemik MichaelBraungart jsou dva akademici, kteří chtějí zachránit svět. Spíše než zavádění taktiky „šetření, omezování se a nepoužívání“ navrhují inteligentní výrobu. Podle jejich tvrzení bychom se měli chovat jako mravenci, kteří – ačkoliv tvoří čtyřikrát více biomasy než všichni lidé na Zemi – naši planetu neohrožují. Veškeré spotřebované potraviny vracejí zpátky do biologického koloběhu, což je názorný příklad filozofie cradle-to-cradle („od kolébky ke kolébce“). Film sleduje nápady obou vizionářů a poukazuje na překážky, které jim do cesty klade odpadní lobby.

PLETAČI
Režie, scénář: Federica Romeo; Země původu: Španělsko, 26 minut
V argentinské provincii Córdoba přišli dva tkalci na velmi zajímavý způsob recyklace plastových lahví. Novou technologii vyučují ve workshopech, které pořádají pro skupiny žen z nejchudších čtvrtí města. Tento dokumentární film reflektuje výsledek jejich iniciativy, díky které byl nalezen způsob, jak zachrá-nit tradiční řemeslo a zároveň zvýšit příjem tam, kde nejvíce chybí.

ŠITKREDIT
Režie, kamera: Martin Řezníček; Scénář: Tomáš Hirt, Martin Řezníček, Daniel Hůle, Magdalena Leichtova, Ladislav Toušek; Země původu: Česká republika, 32 minut
Vzali jste si půjčku a zaplatíte mnohonásobek vypůjčené částky, nebo přijdete pro pár vypůjčených tisícovek o dům, nebo máte najednou dluhy do konce života. Raper Chang rapuje o Šitkreditu. Příběhy lidí, kteří se topí v dluzích, příběhy těch, kteří se do této situace dostali v důsledku špatného odhadu vlastní situace, ale i těch, kteří se v dluzích topí jako oběť žraloků na špatně regulovaném trhu s půjčkami.

Filmy zapůjčilo Ministerstvo životního prostředí ČR.

Příspěvek na pronájem techniky: 40 Kč

Pozvánka ve formátu PDF zde