Ekocesty – z Evropy do Číny (pozvánka)

V Divadelním klubu v Poličce
ve středu 23. listopadu 2011 v 19 hodin
Přednáškou doprovází dokumentarista Stanislav Miler

Daleké cesty absolvoval autem s alternativním pohonem – rostlinným olejem.

Společně s ním se vydáme po stopách prvního „českého“ cestovatele blahořečeného Oldřicha z Pordenone, který v letech 1316 – 1330 putoval z Evropy do Číny a celou cestu popsal ve svém cestopise „Cesta do říše velkého Chána“. Dozvíte se, jak dnes žijí lidé v Turecku, Íránu, Pákistánu, Indii a Číně a jaký zde byl život před šesti sty lety. Navštívíme turecký Istanbul, Trabzun a Erzurum. V Íránu se podíváme do Tabrízu, Kashanu, Yazdu a zjistíme, co zbylo z bývalého hlavního města Perzie a hliněného města Bam. Projedeme pákistánskou pouští a v Lahore navštívíme ulici jídla. V Indii navštívíme kostel v Thane, kde každoročně oslavují Oldřicha a projedeme podél Malabárského pobřeží. V Číně navštívíme Guangzhou, Yangzhou, Houngzhou, Nanjing, Youngzhou a Peking. Uvidíte, jak se v Číně loví ryby pomocí kormoránů.

Zjistíte, co si lidé přejí a jak vidí svoji budoucnost, co rádi jedí a jaká je jejich ekologická stopa. Dozvíte se, jak se dá dojet autem z Prahy do Dillí za 1500 Kč.

Stanislav Miler od roku 2005 navštívil přes 30 zemí a malým obytným autem poháněným použitým rostlinným olejem ujel přes sto tisíc kilometrů. Cílem jeho Ekocest je poznat a zdokumentovat život lidí v různých zemích, jejich kulturu, přání a vlivy současné civilizace na životní prostředí. Své zážitky a zkušenosti z cest předává prostřednictvím přednášek a prezentací a informuje o cestách vedoucích k trvale udržitelnému rozvoji.

Přednáška bude kombinovat fotografie, krátká videa a zážitky z cest Stanislava Milera s informacemi o životním stylu a prostředí.

Pozvánka v PDF zde

Příspěvek 40 Kč