Z temnoty duše… světlo

Ekocentrum Skřítek zve na promítání filmu Z temnoty duše… světlo s následnou besedou s režisérem a scénáristou filmu Viliamem Poltikovičem do Divadelního klubu v Poličce ve středu 11. 12. v 19 hodin.

Z temnoty duše… světlo je dokumentární film o psychospirituální krizi – fenoménu dnešní doby (Česko, 2017, 83 min). Režie, scénář: Viliam Poltikovič, hudba: Ladislav Faktor, hrají: Josef Formánek, Stanislav Grof, Jan Benda, Pjér la Šé’z, Michael Vančura, Milan Hrabánek.

Pojem a význam psychospirituální krize jsou široké veřejnosti téměř neznámé, často o nich neví ani ti, kteří ji prožívají. Ale počet lidí s touto zkušeností výrazně narůstá. Psychospirituální krize přichází náhle a nečekaně – daný člověk je ohromen i zmaten neobyčejnými prožitky. Má výrazné a překvapivé změny vnímání, vědomí, emocí, například opouští vědomím své tělo, má vnitřní vize, vnímá různá světla, energie ve svém těle i ve vesmíru, často má i neobvyklé tělesné prožitky. To vše může být chvílemi i opojné, ale i dlouhodobě nepříjemné až nesnesitelné a člověk pak přestává fungovat v běžném životě, jeho okolí neví, co se s ním děje, a problém se často a zbytečně řeší psychofarmaky a pobytem na psychiatrii. O co se jedná a jak takovou zkušeností co nejlépe projít, nás ve filmu seznámí zkušení odborníci – Stanislav Grof, Michael Vančura, Milan Hrabánek a další. Se strhující upřímností se o svou zkušenost ve filmu podělí i lidé, kteří psychospirituální krizí prošli. Viliam Poltikovič před rokem 1989 točil filmy s psychologickou a sociologickou tématikou, po roce 1989 se zaměřuje na dokumentární filmy s převážně duchovní tématikou. Pracuje i jako kameraman, zvukař, fotograf a píše knihy. Dosud natočil přes 150 filmů a pracuje jako nezávislý autor zejména pro Českou televizi.

Prof. MUDr. Stanislav Grof, Ph.D. je psychiatr s více než 50letou zkušeností ve výzkumu léčebného, transformačního a heuristického potenciálu změněných stavů vědomí. Je jedním ze zakladatelů a hlavních teoretiků transpersonální psychologie. Získal čestné ocenění za průkopnickou roli v historii tohoto vědního oboru od Asociace pro transpersonální psychologii (v roce 1993), prestižní ocenění Vize 97 od Dagmar a Václava Havlových v Praze (2007), a cenu Toma Vernyho za stěžejní přínos k rozvoji prenatální a perinatální psychologie (v roce 2010).

MUDr. Milan Hrabánek je autorem projektu a odborným garantem, lékařem a psychiatrem s pětadvacetiletou praxí v oboru, certifikovaným instruktorem holotropního dýchaní, dlouholetým spolupracovníkem prof. Stanislava Grofa. Profesně se zaměřuje na léčbu závislostí a fenomén psychospirituální krize. Je zakladatelem a vedoucím terapeutického týmu Mezinárodního transpersonálního centra Holos v České republice.

Vstupné 120 Kč.

Za Ekocentrum Skřítek

Ing. Eva Janečková